Powered By Blogger

pondělí 11. listopadu 2013

Zajímavé školky II. - mateřská škola Semínko

Zdravím všechny,
dnes se spolu podíváme do školky z kategorie nedosažitelných. Šance, že sem Vaše dítě přijmou je totiž menší než 10%. Proto mezi sebou rodiče doslova soutěží, aby bylo přijato právě jejich dítě. Proč? 


Jde o mateřskou školu, která je součástí Toulcova Dvora v Praze. Byla založena již před deseti lety, má v současné době dvě třídy o 23 dětech, žádnou televizi ani rádio. Děti jsou tady venku dopoledne i odpoledne celý rok, ať prší, sněží, je horko nebo jakkoli. Děti se přirozeným způsobem učí o proměně ročních dob, pěstují různé rostliny, chodí za zvířátky z farmy apod. 


Denní režim dětí je tu podobný jako v jiných mateřských školách. Po ranní rozcvičce a svačině mají děti různý venkovní program, pak je čeká oběd a odpolední odpočinek. Děti po obědě spát nemusí, prý spaní díky fyzicky náročnějšímu programu hojně využívají. Po odpolední svačině jdou děti zase ven nebo mají nějakou zájmovou činnost. Drtivá většina jídla pro děti je v biokvalitě. Děti z téhle školky prý téměř nejsou nemocné, díky pobytu venku a vytváření přirozené imunity stykem se zvířaty, hlínou, stravě apod.


Proč je tedy do téhle školky taková tlačenice, že někteří rodiče dávají přihlášku hned po narození jejich dítěte? Částečně může jít o prestiž, nicméně převažuje asi způsob fungování školky a přirozeně sepětí dětí s přírodou, které jinak ve velkoměstě děti obtížně získávají. Navíc rodiče se intenzivně zajímají a zapojují do dění školky už před přijetím jejich dětí, je to totiž důležité kritérium přijetí dětí do školky.

Podle čeho vybíráte školku Vy? Přijde vám BIO výchova dětí jako módní trend nebo má smysl snažit se od malička o kontakt dětí s přírodou? A pokud nejste z Prahy, řešíte stejné dilema jako pražští rodiče? Těším se na Vaše názory a komentáře a přeji Vám úspěšný týden.

M.

Podrobné informace o mateřské škole Semínko najdete tady na stránkách Toulcova Dvora.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář. Připojte se i do sítě přátel Google...
Marie